dissabte, 8 de desembre del 2018

Les que esperen


Fatou Diome

"Les que esperen" és una novel·la que enfoca l'emigració des del punt de vista de les dones que es queden al país d'origen. Les mares i les dones que pateixen l'absència, sovint sense notícies dels que han marxat cap a Europa, sense saber -a vegades- quina vida porten o si son vius.



La trama es desenvolupa, bàsicament, en dues famílies que viuen en un poble de pescadors situat en una illa del delta del riu Saloum,  al Senegal, prop d'on la fundació Lluís Llach hi té un projecte per evitar que els joves no hagin de llançar-se a la mar a buscar el Dorado europeu.

Un llibre interessant també per conèixer el dia a dia de les famílies senegaleses i sobretot el paper de les dones. Podem veure com tot i la discriminació i minorització que suporten en l'entorn patriarcal n de pobresa, poligàmia, pressió social, etc. en què [sobre]viue, són el pal de paller de les famílies, de la societat. Són les que s'encarreguen dels fills, d'anar buscar llenya, aigua o menjar quan no n'hi ha.

A més de donar-nos una visió poc habitual del que suposa el fenomen de l'emigració també hi ha un punt reivindicatiu, per exemple quan es qüestiona la hipocresia dels països europeus:



«Ens adormen a cops d'ajuda humanitària; cal despertar-se, adonar-se que Occident no té cap interès en que l'Àfrica es desenvolupi ja que perdria el seu planter de mà d'obra barata. Per altra banda, si vol conservar el seu pes enfront els Estats Units i la Xina, Europa necessita una Àfrica vassalla. Si bé geogràfica i econòmicament els països africans pesen poc a la taula de negociacions internacionals, la seva veu permet a Europa participar a la partida d'escacs mundial. Així, els països europeus els interessa mantenir una Àfrica en un mínim funcionament, el suficient per disposar de les seves matèries primeres i els seus joves forçats a l'emigració, tan necessària per la supervivència d'un continent envellit amb una demografia moribunda.»

Fatou Diome és una bona escriptora però també és una activista convençuda que planta cara als plantejaments racistes del Front Nacional francès.





El llibre també es pot trobar en castellà a l'editorial El Aleph amb el títol de "Las que aguardan"